Etichete
hummus, naut, naut fiert, pasta de susan, retete cu naut, tahini, unt de susan
Hummus-ul este una din cele mai populare gustări sau aperitive provenite din Orientul Mijlociu. Tahini este o parte importantă a rețetei hummus și nu poate fi înlocuită. Este ceea ce îi oferă gustul deosebit. Reţeta e următoarea:
Se pun la înmuiat peste noapte 250 g de naut sau cel puţin pentru câteva ore. Se decojeşte (e adevărat că durează mult procesul, în schimb rezultatul îşi merită tot efortul) şi se pun la fiert în apă cu sare pentru o oră şi jumătate.
Între timp, se pregăteşte tahini (untul de susan sau pasta de susan). Deoarece e nevoie doar de câteva linguri de sos, am prăjit uşor 50 g seminţe de susan (fără a le schimba culoarea) după care s-au mixat în robot împreună cu 2 linguri de ulei de floarea soarelui (perfect ar fi fost cu ulei de susan).
Pasta obţinută am mixat-o deja cu nautul fiert, 1/2 suc lamâie, 3 căţei de usturoi, sare, piper, ulei de măsline şi boia. Uneori pentru o tentă mai uşoară pot sa adaug pătrunjel sau câteva frunze de mentă.
Doar atât! Pe cât de simplu e, pe atât şi de gustos 😉
Irina a spus:
arata foarte frumos, dar cred ca „traditional” vreo 100 de ani in urma se facea fara robot de bucatarie.. slabo de mana sa faci toata chestia asta!!? 🙂
violetik a spus:
deja fiecare decide pentru sine cu ce isi pierde ( sau umple) timpul 😛
cat a spus:
pe o bucata de pita sau pe o bucata de paine prajita si crocanta…delicios!
violetik a spus:
exact…. soooo yammy 🙂
Zina Zen a spus:
eu mai pacalesc reteta originala si cumpar naut gata conservat, dar cand pun la inmuiat presar un pic de bucarbonat de sodiu, ca sa grabeasca procesul. si ca sa decojesc mai usor, torn apa foarte rece peste nautul fiert si pielitele se iau practic singure de pe boabe.
Oricum, e o mancare gustoasa si sanatoasa.
Multumesc ca mi-ai reamintit de ea :). Eu am si un condiment adus din Israel (nu stiu cum se numeste :)) special pentru hummus.
violetik a spus:
f utile trucurile tale! Afla numele condimentului si spune-mi si mie 😉