Etichete

, , , , ,

În unul din articolele anterioare am discutat despre sushi. Ar fi important de cunoscut asocierea acestora cu băuturile şi mai ales cu vinurile. Vizualizam cel mai rapid un platou de sushi acompaniat de popularul ceai verde (ocha) cu gustul fin de sol, ușor dantelat umami care este prima alegere, cea mai întâlnită în Japonia. O alta selecție ar fi saké sau nihonshu (alcool de orez) – inițial servit cald, dar care poate fi consumat şi rece.

Un platou de sushi va fi mai mereu acompaniat de sosuri aromatizate de soia, ghimbir şi wasabi. Trei compozanţi cu savoare bine determinată: gras pentru primul, extras din oleaginoase; înţepături acide pentru al doilea, provenit de la cultura rădăcinoasa tropicală; şi gustul picant de la planta din aceeași familie cu hreanul şi muștarul. Astfel ar apărea asocieri privilegiate atât de diferite una de alta, dar perfecte in unele circumstanțe particulare. O primă opțiune ar cădea cel mai probabil pe berea japoneza Asahi – pentru lejeritatea sa şi gustul proaspăt sau Kirin – pentru gustul specific uşor dulce. Gustul puţin amar se va potrivi bine cu dulceața din sosul de soia, şi efervescenţa se va confrunta cu grăsimea din peşte. În plus, acest tip de bere are un caracter fructat şi lejer care respectă delicatețea din sushi.

În toate formele sale, sushi este pregătit cu orez. În plus, caracterele pentru cuvântul 寿司 (sushi), înseamnă întocmai oțet şi orez,  dar şi zahărul este, de asemenea, inclus în reţetă. Orezul astfel va fi mai mult sau mai puţin dulce, în funcţie de stilul fiecărei rețete, şi aceasta conferă o nouă dimensiune a acordurilor cu sushi. În general, se poate alege un tip de vin cu un uşor gust de fructe, şi în unele cazuri, un pic de zahăr rezidual va fi binevenit.

Un vin dulce devine aproape inevitabil atunci când este cazul Inari-zushi (sushi cu orez şi tofu moale), şi caro-zushi (sushi de orez cu legume dulci), din regiunea Kansai , în timp ce tradiţionale chirashi-zushi (sashimi servit pe o varietate de bolul de orez sushi), se va adapta mult mai uşor cu șampanie, vinuri spumante sau roze, cel mai versatil propus.

Amatorii de vinuri roşii ar putea opta pentru conceptul „vinul roşu cu peştele”, doar atunci cand gustul peștelui crud se apropie mai mult de carnea roşie – curată, proaspătă şi bogată în uleiuri, dar încă lipsită de orice sens de precizie. Când este înmuiat maguro sushi în sosul de soia mixat deja cu wasabi, apar versatile game de taninuri moi, mici, picante şi vinurile roşii complexe, cum ar fi Pinot Noir într-adevăr şi regulamentar intră în joc. Rond, cu fine nuanţe de struguri pare să reflecte uleiurile luxuriante de peşte, iar aromele parfumate, evidenţiate şi condimentate îmblânzesc cu desăvârşire gustul de wasabi încât chiar amestecă cu plăcute înţepături exotice ale ghimbirului murat.

Ar fi multă informație de adaugat privind asocierea vinurilor cu anumite tipuri de sushi, însă ar fi probabil un exces de evitat. Pentru informații suplimentare nu ezitați sa-mi scrieți.

Reclame